Nieuws

Huislift verbindt 4 verdiepingen in monumentaal pand

24/01/2022

eigenaar vertelt waarom een huislift dÉ oplossing was om zijn woning levensloopbestendig te maken

In het historische centrum van Maastricht bevindt zich een prachtig monumentaal pand met 4 verdiepingen: een historische kelder, de woonverdieping op de begane grond en slaap- en logeervertrekken op de andere verdiepingen. De bewoners willen hier – ook als ze ouder worden – blijven wonen. Met het oog op de toekomst bekeek de familie diverse opties en kwam tot de conclusie dat het plaatsen van een lift de beste, minst ingewikkelde oplossing was. Een oplossing die bovendien ook kostentechnisch en esthetisch het beste uit de bus kwam. De eigenaar vertelt hoe hij tot deze beslissing is gekomen. Zijn architect legt o.a. uit hoe de huislift een metamorfose in het pand brengt.

Klik hier voor het complete artikel met interviews en foto’s

In 2005 onderging de woning al een grondige renovatie. Destijds had het pand nog een gecombineerde functie van kunstgalerie op de begane grond en wonen op de 1e verdieping. Na een aantal jaren in het buitenland te hebben gewoond,  wilde het gezin terugkeren en de woning toekomstbestendig maken zodat ze op deze mooi plek konden blijven wonen. Net als in 2005  betrokken ze architect en stedenbouwkundige Jo Coenen bij de verbouwing.

huislift maakt hele huis toegankelijk

“Het was onze wens om op deze plek te blijven wonen. We kwamen er al snel achter dat het plaatsen van een huislift een veel betere optie was dan bijvoorbeeld alle leefruimten naar de begane grond  verplaatsen”, zegt de eigenaar. “Je kunt het hele huis blijven gebruiken en het is minder ingewikkeld en uiteindelijk goedkoper. Daarnaast heb je ook nog een veel mooier resultaat. Alle ruimten zijn nu gemakkelijk te bereiken: van de wijnkelder en de woonverdieping tot de slaap- en logeerkamer.”

esthetisch: combinatie oud-nieuw

Bij de eerdere verbouwingen werd ontdekt dat er zich nog een authentieke ‘mergelwand’ achter het stucwerk van de kelder bevond. Men koos  ervoor dit zo te laten. “Het geeft een mooi beeld van oude en moderne elementen, daar past de lift heel mooi bij”, aldus de bewoner.

met huislift reis door de tijd

“De lift brengt een metamorfose in het pand.  Van de donkere wijnkelder, via spannende gewelven naar de lichte, transparante bovenverdieping”, vult architect Jo Coenen aan. De lift neemt je als het ware mee door een reis in de tijd van de historie beneden naar de hedendaagse moderniteit van de 4e verdieping.

constructieve samenwerking

“De historische gewelven mochten vanzelfsprekend niet aangetast worden, daarom heeft onze constructeur 3D alles goed in beeld gebracht: de situatie voor en na plaatsing van de lift. Dit vereiste een intensieve samenwerking tussen onze 3D constructeur en Aesy Liften”, vertelt de architect. Vervolgens is gekozen voor het juiste lifttype dat voldoet aan de eisen en wensen van deze specifieke situatie. Er werd voor een platformlift gekozen omdat deze lift  wordt aangedreven door een energiezuinige spindelmotor waarvoor geen liftput, dakopbouw of machinekamer nodig is.

ecosilent lift: stil en energiezuinig

De familie koos voor een rolstoeltoegankelijke, stille, energiezuinige glazen Ecosilent A-5000 huislift met gelijkzijdige toegang. Vanwege het schuine dak op de boven-verdieping  heeft de lift daar een halfhoge toegang. Kenmerkend van deze EcoSilent uitvoering is dat deze 10 DB stiller en 45% energiezuiniger is.

De eigenaar sluit af met “Ik vind het heel mooi geworden en het werkt prima!”

 

Meer informatie? Neem contact op met één van onze adviseurs.

 

Share
Persoonlijk advies

OP ZOEK NAAR EEN LIFT VOOR UW SITUATIE?

Wij geven u graag vrijblijvend persoonlijk advies.

BEZOEK ONZE SHOWROOM

BEL ONS