Inspiratie

Wat is het voordeligst: verhuizen, verbouwen of een lift in huis?

20/10/2020

Waarschijnlijk denkt u er niet bij na maar is het vanzelfsprekend dat u de trap op en af loopt, maar is dit ook nog zo op latere leeftijd? Helaas komt het vaak voor dat mensen op latere leeftijd minder mobiel worden, maar bent u hier dan op voorbereid?  

Welk opties zijn er, wat past het beste bij uw behoeften en is het voordeligst: Verhuizen, verbouwen of een lift in huis?

VERHUIZEN

Een oplossing om levensloopbestendig te wonen zou een verhuizing naar een gelijkvloerse woning kunnen zijn. Wanneer u al lange tijd met veel plezier in uw huidige huis woont is het vaak een grote stap om te moeten verhuizen. Het is nog vervelender om gedwongen uw huis te moeten verlaten, bereid u daarom goed voor op de toekomst.

Verhuizen is vaak een hoop gedoe en brengt daarnaast hoge kosten met zich mee. Voor de verkoop van uw huidige woning moet u rekening houden met de makelaarscourtage. De aanschaf van een nieuwe woning brengt ook een kostenplaatje met zich mee zoals: registratiekosten, kosten voor de notaris en hypotheekkosten. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van de aankooprijs van de woning, het gewest waar u woont en het soort woning dat u koopt maar u moet hierbij al snel rekening houden met zo’n €20.000 tot €30.000 euro.

Wellicht wilt u nog aanpassingen in de nieuwe woning doen om het huis zo meer naar uw zin te maken.

Wegen deze kosten op tegen het woonplezier wat u heeft in de huidige woning?

VERBOUWEN

Wanneer u gaat verbouwen om zo een slaapkamer met aangrenzende badkamer op de begane grond te creëren moet je er rekening mee houden dat de slaapkamer groot genoeg is. Wanneer u genoeg ruimte rondom het bed heeft, is de slaapkamer ook op latere leeftijd nog goed toegankelijk wanneer u bijvoorbeeld afhankelijk bent van een rollator.

Om een slaap- en badkamer op de begane grond te maken zijn verschillende mogelijkheden, zoals het maken een van een aanbouw of het ombouwen van de garage. 

Aanbouw
Wanneer u niet de mogelijkheid heeft om in de bestaande ruimte op de begane grond een slaap- en badkamer te maken kunt u een aanbouw plaatsen. Dit is vaak een erg dure en ingrijpende verbouwing. Een aanbouw zetten mag niet zomaar, hiervoor zal u eerst naar de gemeente moeten en in het bezit zijn van de juiste vergunningen. De kosten voor de aanbouw zullen onder andere bestaan uit fundering, materiaal kosten, arbeidskosten en afwerking. Zo kost een badkamer gemiddeld €7500. De totale kosten voor een aanbouw komen gemiddeld uit op zo’n €40.000.

Garage ombouwen
Een andere mogelijkheid is de garage ombouwen tot slaapkamer met badkamer. Vaak is dit goedkoper dan een aanbouw. Om een garage om te bouwen tot een slaap- en badkamer moeten veel aanpassingen gedaan worden, zo is een garage is vaak niet geïsoleerd, een stuk lager dan een gewone leefruimte en niet voorzien van een afvoer en riolering. Daarnaast moet er een doorgang zijn met het huis en dient de garagedeur te worden vervangen door een kozijn met ramen. Geschatte totale kosten hiervoor zijn rond de €30.000.

Door de garage om te bouwen verliest u veel ruimte. Daarnaast wordt dit vaak niet gezien als een meerwaarde voor een woning. Wanneer u besluit uw huis te verkopen zal een jonger gezin over het algemeen meer waarde hechten aan een garage met opbergruimte dan een slaapkamer op de begane grond.

LIFT IN HUIS

Over het algemeen is het plaatsen van een huislift de voordeligste oplossing. Daarnaast neemt een huislift weinig ruimte in beslag, waardoor u optimaal gebruik kunt blijven maken van uw woning.

Vaak wordt gedacht dat het niet mogelijk is om een lift in huis te plaatsen, maar niets is minder waar. Een huislift kan zowel in een nieuwbouw als een bestaande woning geplaatst worden. Wanneer u een plek kunt aanwijzen waar een gat in het plafond gemaakt kan worden, dan kunnen wij een huislift plaatsen. Voor onze huisliften zijn geen liftput nodig, enkel een vloerverlaging op het onderste vloerniveau van 50 mm. U dient dus enkel een kleine verlaging in de vloer te voorzien. Daarnaast dient er een gat in het plafond gemaakt te worden waar de lift geplaatst kan worden en dient er een elektra aansluiting aanwezig te zijn.

Het kleinste formaat huislift is zeer compact en heeft een vloeroppervlakte van circa 1m². Door de kleine sparingsmaat kan de lift vaak op plaatsen worden geïnstalleerd waar andere liften niet passen. De lift is minder dan 1m diep en hierdoor vaak te plaatsen in het bestaande trappengat, waarbij een aangepaste trap naast de lift kan worden geplaatst.

Het toevoegen van een platformlift in uw huis zorgt tevens ook voor waardevermeerdering van uw woning. De aanschaf van een huislift is een duurzame investering. Een Aesy lift heeft een gemiddelde levensduur van 30 jaar en bewezen is dat bij verkoop van de woning een huislift wordt gezien als een luxe toevoeging en niet verwijderd wordt door de nieuwe bewoners.

Wat een lift voor uw situatie kost is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal stopplaatsen, de afmetingen en de opties die u wilt toevoegen. Voor een prijs voor uw situatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met één van onze adviseurs of direct een offerte aanvragen. Binnen enkele minuten hebben zij een prijs op maat voor u.

Zoals u ziet zijn er verschillende mogelijkheden, denk hierbij goed na over welke optie het beste past bij uw behoeften en kostenplaatje. Zo kunt u zorgeloos genieten van de toekomst.

Share
Persoonlijk advies

OP ZOEK NAAR EEN LIFT VOOR UW SITUATIE?

Wij geven u graag vrijblijvend persoonlijk advies.

BEZOEK ONZE SHOWROOM

BEL ONS