Inspiratie

Hoe maak je van je huis een rustgevende plek?

31/07/2020

Tegenwoordig lijkt het of we steeds meer worden beïnvloed door stress om ons heen, daarom wordt het steeds belangrijker dat ons huis een plek is waar je rust en ontspanning kunt vinden. Met alle stress die het werk, het nieuws en het dagelijkse leven met zich meebrengt is het belangrijk om een huis die hebben die uitnodigd om te ontspannen in plaats van dat het spanning oplevert. Met deze tips geven wij u een aantal manieren waarop wij u kunnen helpen om van u huis een plek van rust en ontspanning te maken. Van kleine aanpassingen tot het veranderen van bepaalde gedragspatronen, er zijn veel dingen die gedaan kunnen worden.

Creëer een samenhangend thema

Interieur en een samenhangend, maar rustgevend thema kunnen een grote rol spelen om van een huis een toevluchtsoord te maken. Dit is een advies van Ingrid, een interieurontwerper van de lifestyleblog That Scandinavian Feeling, die haar tips deelde voor een rustgevende omgeving in huis.

“Mijn belangrijkste tips om van je huis een ontspannende plek te maken, is door de hele ruimte als één geheel te beschouwen. Dus zorg voor een samenhangend thema door het gehele huis. Het is belangrijk om een rustgevend kleurenpalet te kiezen waarover u tevreden bent, omdat iedere kleur onze stemming of energieniveau op verschillende manieren beïnvloed. Voor mij werken lichte tinten zoals blauw, grijs, roze en natuurlijke houtmaterialen het beste.”

Ingrid sprak ook met ons over waarom het creëren van een rustige omgeving thuis zo belangrijk is: “Ik denk dat het belangrijk is dat ons huis een rustige en ontspannende plek is omdat het ons helpt minder gestrest en dus gelukkiger te voelen. In de stressvolle wereld waar we op dit moment in leven moet je ergens kunnen ontspannen en opladen. Ik zeg altijd: een rustig huis staat gelijk aan een rustig leven.”

Houd werk gescheiden

Een van de grootste oorzaken van stress in huis is het meenemen van werk naar huis. Vele van ons zijn hier schuldig aan, maar het is belangrijk om werk gescheiden te houden. Hoe verwacht je met je gezin te kunnen ontspannen als je altijd aan je werk denkt? Dus neem kleine maatregelen zoals het niet controleren van werkmail na een bepaalde tijd of in het weekend, als je thuis werkt doe dit dan in een kantoor/aparte ruimte en niet in de woonkamer. Op deze manier wordt u niet constant herinnert aan het werk tijdens het dagelijkse leven. Bij je huis moet je denken aan rust en ontspanning en niet aan de druk van het werk.

Houd het huis schoon

Je huis schoon en opgeruimd houden is een andere goede manier om een plek te creëren waar je kunt ontspannen. Niet heel veel mensen kunnen naar de rotzooi kijken en hier een rustgevend gevoel bij hebben. Normaal gezien zorgt rotzooi zoals vieze vaat, speelgoed over de vloer en een vieze badkamer voor meer stress, vooral als je andere dingen probeert te doen. Wanneer je in een rommelig huis woont kan dit overslaan op je gedachten en ook onrustig in je hoofd worden.

Gebruik planten in huis

Veel mensen vinden de natuur rustgevend en als dit voor jou ook geld is het zeker aan te raden je huis te voorzien van mooie planten. Een snelle manier ook de sfeer in huis te verbeteren is om een aantal mooie grote planten terug te laten komen, het liefste in elke ruimte. Ook een vers bosje bloemen ziet er niet alleen mooi uit, maar creëert ook direct een bepaalde sfeer.

Doe stress verminderende aanpassingen aan huis

Naast gedragsveranderingen en decoraties kunnen er ook grotere stappen gemaakt worden om een meer rustgevende plek te creëren. Bijvoorbeeld, wanneer iemand mobiliteitsproblemen heeft kan het een optie zijn om een huislift te installeren voor rolstoelgebruik. De stress van het moeilijke traplopen of het gebruik een omslachtige traplift worden zo weggenomen en je kunt eenvoudig naar de slaapkamer of een andere ruimte op de bovenverdieping rijden. Een andere toevoeging aan het huis zou bijvoorbeeld een ruimte voor uzelf kunnen zijn. Zo is het mogelijk jezelf rustig bezig te houden met een eigen project of echt te ontspannen.

luister naar muziek tijdens het eten, niet het nieuws

Veel mensen vinden het fijn om iets op de achtergrond te luisteren of als entertainment tijdens het dineren. Helaas is dit vaak het avondjournaal, waardoor we ons gestrest of geïrriteerd kunnen voelen terwijl je tijdens het eten juist zou moeten ontspannen. In plaats van naar het nieuws te kijken of luisteren tijdens het eten zet gewoon muziek aan, op deze manier word je niet beïnvloed door de gebeurtenissen in de wereld en het helpt je ontspannen.

koppel soms los van technologie

Een onderbreking hebben van het gebruik van technologie zal thuis zeker helpen om een gevoel van rust en ontspanning te creëren. Met telefoons en tablets constant aan onze zijde die ons waarschuwen voor emails, nieuws en inkomende oproepen kan het heel moeilijk zijn echt te ontspannen. Door elke dag even los te koppelen van deze technologie kun je genieten van de mensen om je heen of voor jezelf een moment van rust pakken, zonder te worden afgeleid door de frustraties op sociale media. Neem je telefoon niet mee aan de eettafel, stel een tijd in wanneer je laptop uit gaat en zet je telefoon op ‘niet storen’ modus in de avond. Probeer die kleine aanpassingen en je zult zien hoe groot de impact is in je dagelijkse leven.

Alle tips voor een rust en ontspanning thuis

  • Creëer een samenhangend thema
  • Houd werk gescheiden
  • Houd het huis schoon en opgeruimd
  • Gebruik planten in huis
  • Doe stress verminderende aanpassingen in huis
  • Luister naar muziek tijdens het eten, niet het nieuws
  • Koppel soms los van technologie

Of je huis nu opgeruimder is of je een huislift toevoegt, er zijn veel opties beschikbaar om meer rust te creëeren. Stress zal nooit helemaal weg zijn maar door bovenstaande tips uit te proberen kun je zeker grote stappen maken.

Voor meer adviezen en tips, kijk op onze nieuwspagina.

Share
Persoonlijk advies

OP ZOEK NAAR EEN LIFT VOOR UW SITUATIE?

Wij geven u graag vrijblijvend persoonlijk advies.

BEZOEK ONZE SHOWROOM

BEL ONS