Inspiratie

Aan welke toegankelijkheid moet een openbaar gebouw voldoen?

11/01/2021

Sinds 2017 is het verplicht dat elk bedrijf en openbaar gebouw toegankelijk is voor iedereen, voor zowel valide als mindervalide. Dit betekent dus voor onder andere rolstoelgebruikers, mensen die slecht ter been zijn, ouderen en kinderwagens. Is uw gebouw toegankelijk?

Uit een Europees onderzoek is gebleken dat een toegankelijk gebouw zorgt voor 20 tot 25% meer klanten. Om uw gebouw toegankelijker te maken en zo dus meer klanten te trekken is het echt niet nodig om een hele grote verbouwing te doen. Met onderstaande tips maakt u het gebouw toegankelijk voor iedereen.

EEN DREMPELVRIJE INGANG

Het toepassen van toegankelijkheid heeft niet alleen te maken met de manier hoe uw gebouw is ingericht, maar ook de manier waarop mensen uw gebouw kunnen betreden. Wanneer mindervaliden een drempel of obstakel ondervinden bij de ingang zal hierbij al frustratie ontstaan en niet uitnodigen om uw gebouw in te gaan. Zorg er dus voor dat de ingang vrij is van een drempel en makkelijk te betreden is.

HET TOEPASSEN VAN EEN LIFT

Om de verschillende hoogtes in het gebouw te overbruggen, is het naast de trap, noodzakelijk een rolstoeltoegankelijke overbrugging te voorzien. Dit kan door middel van het plaatsen van een lift in uw pand. Dit wordt vaak als een zeer kostbare en ingrijpende aanpassing gezien. Echter hoeft dit niet zo te zijn en zijn er mogelijkheden om ook in een bestaand gebouw eenvoudig een lift te installeren, zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen. Zo wordt er vaak een Personenlift A-5000 in openbare gebouwen geplaatst.

Naast de toegankelijkheid zorgt een lift ook voor meer comfort voor de werknemers en neemt de kans op ongelukken af.

BREDE GANGPADEN

Een rolstoelgebruiker moet zelfstandig en zonder obstakels door het gebouw kunnen bewegen. Een veel gemaakte fout in winkels zijn de overvolle gangpaden waar rolstoelgebruikers moeilijk doorheen komen, dit zorgt niet alleen voor veel frustratie maar beperkt de winkel ook in de toegankelijkheid. Houdt er dus rekening mee dat in het gehele gebouw de doorgaande routes breed genoeg zijn voor rolstoelgebruikers.

AUTOMATISCHE DEUREN

Het toepassen van automatische deuren bij de entree dragen bij aan een hoge mate van toegankelijkheid. Doordat de deuren automatisch openen is er geen obstakel meer voor bezoekers met een kinderwagen of in een rolstoel. Daarnaast zorgt dit er ook voor de klanten zich meer welkom voelen en de drempel om een gebouw binnen te gaan lager wordt.

INVALIDENTOILET

Afhankelijk van de grote en het soort gebouw is het verplicht om te beschikken over een invalidentoilet. Ook wanneer dit in uw gebouw niet verplicht is, is het heel eenvoudig om hier in mee te denken. Door het doen van een paar simpele aanpassingen, zoals het plaatsen van wandbeugels, wordt uw toilet beter toegankelijk voor mindervaliden.

Wilt u meer informatie over het toepassen van een lift in uw openbare gebouw, winkel of kantoorpand? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Share
Persoonlijk advies

OP ZOEK NAAR EEN LIFT VOOR UW SITUATIE?

Wij geven u graag vrijblijvend persoonlijk advies.

BEZOEK ONZE SHOWROOM

BEL ONS